Huiswerk plannen en organiseren voor brugklassers

De brugklas spannend?!

Je hebt er acht jaar over gedaan om van de basisschool af te komen en nu is het eindelijk zover. Binnenkort ga je je rooster halen en in sommige gevallen je boeken (sommige scholen sturen ze direct naar je huis). Als je geluk hebt helpt iemand thuis je met het kaften, anders is dat nog even een lastig karweitje. Je kunt natuurlijk ook van die handige rekbare kaften kopen 😉

En dan komt de eerste schoolweek, nieuwe klasgenoten, leraren enz.. Geloof me, jij bent niet de enige die dit heel spannend vindt!

Gebruik je agenda

Je hebt natuurlijk de leukste agenda gekocht die je kon vinden en daar heb je vast al het een en ander ingezet. Al je eigen gegevens en soms wat belangrijke data zoals je verjaardag (die mag je niet vergeten) en je rooster. Op school vertelt je mentor hoe je met je agenda om moet gaan en wat je erin moet zetten. Dat ga ik dus niet ook nog een keer doen.

Toch heb ik een handige agenda tip. Hij lijkt misschien voor de hand te liggen maar ik geef hem toch: Het is belangrijk om zoveel mogelijk op te schrijven en je agenda ook te gebruiken waar die voor bedoeld is, namelijk je huiswerk opschrijven!

Tot zover niets aan de hand. Het is allemaal nog wel te overzien, je schrijft wat de leerkracht zegt in je agenda en dan komt het helemaal goed.

Huiswerk plannen en organiseren

En dan krijg je huiswerk. Eigenlijk best al veel. Je komt thuis en gaat aan je aan je huiswerk. De eerste twee weken is dat nog goed te overzien, je hebt wat maakwerk opgekregen en dat is niet moeilijk want het meeste heb je al eens gehad op de basisschool. Maar dan gaat het tempo omhoog en moet je toetsen gaan leren soms wel twee of drie in een week!

Hoe pak je het leren van een toets aan?

Blijf vooral rustig, alleen kalmte kan je redden. Je hebt al een aantal maaklessen gedaan en je hebt in de les en in je boek al veel informatie gekregen. De stof  is dus niet nieuw.

Volg nu deze stappen:

  1. Kijk per stukje tekst  wat de belangrijkste zin is.
  2. Gebruik deze zin om samenvattingen te maken.
  3. De samenvatting lees je een paar keer goed door
  4. Stel jezelf een paar vragen over de samenvatting of pak je werkboek erbij en herhaal de invullessen.
  5.  Als je op alle vragen de antwoorden weet, maak je de toets goed en heb je de eerste voldoende al binnen!

O ja, jaartallen en woorden moet je elke dag herhalen tot de toets, om ze echt goed te onthouden. Dit hoeft maar een paar minuten per dag, we willen natuurlijk niet dat je overwerkt raakt…..

Klinkt makkelijk hè, toch is het voor veel leerlingen helemaal niet zo makkelijk. Het plannen en organiseren van huiswerk is één van de moeilijkste dingen als je in de brugklas start. Volg de volgende tips en je zult zien dat het wel meevalt.

  • Bepaal hoeveel tijd je nodig hebt voor het leren van vakken. In het begin houd je de tijd bij als je huiswerk maakt. Zo weet je al snel hoeveel tijd je voor alles nodig hebt.
  • Het ene vak is voor jouw een makkie en het andere vak is echt heel moeilijk. Het beste is om deze vakken af te wisselen, eerst makkelijk en dan moeilijk of andersom.
  • Plan zo dat je doordeweeks huiswerk maakt en het weekend zoveel mogelijk vrij houdt voor al die dingen die je leuk vindt om te doen. School is leuk maar vrije tijd is ook belangrijk. Zorg in ieder geval dat je één huiswerk vrije dag per week hebt. Je kunt hiervoor telkens dezelfde dag kiezen of de dag afwisselen.

Vergeet tot slot vooral niet heel veel plezier te hebben. Je bent geen basisschool kind meer dus je krijgt behalve meer huiswerk ook steeds meer vrijheid van je ouders en leraren. Veel succes!