Even voorstellen

Pascal Bruil

Sinds een flink aantal jaren geef ik met veel plezier bijlessen in wiskunde, natuurkunde, scheikunde en de aanverwante vakken. Ik heb daarmee al diverse leerlingen en studenten geholpen. Dat heb ik heel lang kunnen combineren met mijn werk in het bedrijfsleven. Een aantal jaren geleden heb ik een belangrijke beslissing genomen. Ik ben mijn hart gaan volgen en richt mij nu volledig op het geven van bijlessen en trainingen en op de coaching van leerlingen en studenten. Ook geef ik trainingen ter voorbereiding op de CCVX-voortentamens en wiskunde T, help ik leerlingen met hun staatsexamens en geef ik lezingen en trainingen op het gebied van sterrenkunde. Daarnaast ben ik een van de oprichters van het samenwerkingsverband Studio Einstein waarbij we als doel hebben om hoogbegaafde leerlingen die dreigen vast te lopen of die behoefte hebben aan verrijking te begeleiden.

Ik hoor vaak: “je snapt het of je snapt het niet. Of je haalt een vier of je haalt een zeven.” Daar ben ik het niet mee eens. 

Toch blijven de exacte vakken wel iets anders dan andere vakken. Je hebt een bijzondere aanpak nodig.  Je redt het niet alleen door de theorie uit je hoofd te leren. Je zult systematisch te werk moeten gaan en het vertrouwen moeten hebben dat je “er wel uit komt” als je vastloopt. En daarbij moet je soms buiten de gebaande paden durven gaan. Zo ontwikkel je je eigen stijl en je eigen manier. In de “nieuwe stijl” zoals deze sinds een aantal jaar op alle middelbare scholen wordt aangeboden, wordt veel meer van leerlingen verwacht. Zeker op havo of vwo niveau zul je echt moeten nadenken over oplossingen. En wordt verder veel zelfstandigheid van je verwacht. Alles bij elkaar valt het soms niet mee!

Teveel leerlingen en studenten laten zich echter ontmoedigen doordat ze vastlopen. Maar ik zie vastlopen juist als het begin om de leerstof echt te begrijpen. Ook wanneer je bijzondere leerproblemen hebt, want ik heb juist van deze groep leerlingen geleerd dat je met een heldere uitleg, een dosis geduld en veel herhaling heel veel kunt bereiken.

Het is voor mij vooral een uitdaging om je een goede probleemaanpak te leren en zo je inzicht te verbeteren. Ik probeer daarbij zoveel mogelijk jouw manier te volgen. Wanneer je dan vastloopt, kunnen we samen op zoek naar de oorzaak van het probleem en dat wegnemen. Door het stellen van vragen of het geven van tips ga ik je helpen om te ontdekken hoe je in de toekomst zelfstandig soortgelijke vraagstukken op kunt lossen. Iedereen wordt geboren met talenten. En misschien kunnen we jouw (verborgen) talenten wel gaan inzetten en verbaas je jezelf over wat je allemaal wel kunt!

Bij mij is bijles geen bijzaak en gaat het geven van bijlessen veel verder dan het inhoudelijk oplossen van vragen, het structureren van je werk of het maken van huiswerk. Het is een ontdekkingsreis door de stof en de concepten, waarbij je soms een gids nodig hebt. En dat gidsen lukt alleen als je voldoende ver boven de stof staat. 

Samen met jou werken aan een beter resultaat geeft mij enorm veel energie. Dat is de allerbelangrijkste reden waarom ik het geven van bijlessen en trainingen en het coachen van leerlingen en studenten zo geweldig leuk vind. Ik kijk er dan ook naar uit om jou te helpen!